Roger Federer oznámil konec kariéry. Nastal čas odejít, vzkázal

Vydáno 16.09.2022

Roger Federer oznámil konec kariéry. Nastal čas odejít, vzkázal

Tenisová legenda Roger Federer ve čtvrtek 16. září 2022 oznámil na Instagramu, že dává sbohem profesionálnímu tenisu. Během předposledního zářijového víkendu se ještě zúčastní Laver Cupu v Londýně, poté již hodlá svou tenisovou kariéru definitivně pověsit na hřebík.

Tenisový comeback se po 3. operaci kolene již nekoná

41letý švýcarský tenista Roger Federer v posledních 3 letech bojoval se zraněními. Koncem roku 2021 dokonce podstoupil v pořadí již třetí operaci pravého kolene.

“Pracoval jsem tvrdě na návratu, ale znám své tělo. A jeho odpověď byla v poslední době více než jasná. Je mi 41 let a za 24 sezon jsi odehrál přes 1500 zápasů. Tenis mi dal víc, než jsem si kdy vysnil. Nastal už ale správný čas ukončit svou kariéru,” oznámil v rozlučkovém dopise na Instagramu Roger Federer s tím, že velký tenisový návrat se po jeho třetí operaci kolene již bohužel konat nebude.

Rogera Federera mnozí označují za nejlepšího tenistu všech dob

Roger Federer, narozený 8. srpna 1981 ve švýcarské Basileji, patří k nejúspěšnějším tenistům historie. Stal se vítězem 20 grandslamových turnajů, 103 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře a 8 turnajů na okruhu ATP ve čtyřhře. V roce 2008 získal olympijské zlato ve čtyřhře a v roce 2012 olympijské stříbro ve dvouhře. Následně v roce 2014 zvítězil také na Davis Cupu.

Švýcar Roger Federer je právem tenisovou legendou, mnozí jej dokonce považují za nejlepšího tenistu všech dob. S ohledem na svém výkony v profesionálním tenisu se pětkrát stal vítězem ceny Laureus pro nejlepšího světového sportovce roku (2005, 2006, 2007, 2008 a 2018).

Tenisová legenda má ve Švýcarsku vlastní poštovní známku i pamětní minci

Ve svém rodném Švýcarsku se Roger Federer stal celkem sedmkrát nejlepším sportovcem roku a nejen to. V roce 2007 se jako první Švýcar v historii dostal za svého života na poštovní známku. Roger Federer má dokonce ve Švýcarsku svou pamětní minci. V roce 2019 uvedla Federální švýcarská mincovna konkrétně do oběhu stříbrnou pamětní minci v hodnotě 20 švýcarských franků, na které je Roger Federer vyobrazen při svém ikonickém jednoručném bekhendu.

Roger Federer je ženatý s bývalou profesionální švýcarskou tenistkou slovenského původu Miroslavou Vavrinecovou. Mají spolu celkem 4 děti. V roce 2009 se jim narodila dvojčata, dcery Myla Rose a Charlene Riva. V roce 2014 pak přišla na svět dvojčata, chlapci Leo a Lenny. Švýcarská tenisová legenda se rovněž věnuje charitě a filantropii. Například v roce 2003 založil vlastní nadaci, která podporuje vzdělávání chudých dětí v Africe, a v roce 2006 jej UNICEF jmenoval velvyslancem dobré vůle.

Zpět na přehled novinek