Roger Federer: Hvězdný tenista, který se pro tenis narodil

Vydáno 14.09.2021

Roger Federer: Hvězdný tenista, který se pro tenis narodil

Roger Federer se narodil 8. srpna v roce 1981 ve švýcarském městě Basilej. Rodiče tohoto úspěšného tenisty se seznámili na služební cestě, když oba dva pracovali pro farmaceutickou firmu. Otec Federera je rodilý Švýcar, maminka Jihoafričanka narozená v jihoafrické provincii Gauteng. Díky svému talentu je Roger považován za nejúspěšnějšího mužského tenistu vůbec.

Když bylo Federerovi devět let, začal jej trénovat Australan Peter Carter, kterému se podařilo zdokonalit techniku jeho hry i chování na kurtu a povedlo se mu jej přivést do mezinárodního tenisu. Ve čtrnácti letech Roger vyhrál mistrovství žactva a zařadil se do Švýcarského národního tenisového centra v Écubles. Roger s Peterem trénoval až do svých osmnácti let, poté si jej pod svá křídla vzal bývalý švédský tenista Peter Lundgren. Po Lundgrenovi se u Federera vystřídalo ještě pět dalších trenérů a aktuálně po jeho boku stojí Chorvat Ivan Ljubičić.

Už od začátku jeho tenisové kariéry bylo zřejmé, že tento mladík dostal do vínku neuvěřitelný talent. Tenisové úspěchy na národní i mezinárodní úrovni tak na sebe nenechaly dlouho čekat. Po několika výhrách v juniorských utkání se stal také velmi populární díky neoficiálnímu mistrovství světa juniorů na Orange Bowl v roce 1995. Jen o tři roky později byl Roger označen jako světová juniorská jednička.

Rok 1998 byl pro Federera zlomový – během tohoto roku se mu v žebříčku ATP podařilo zlepšit o 399 míst. A pak už stoupal jen nahoru. Stal se nejmladším hráčem v top 100, když mu bylo 18 let. Roger Federer hovoří plynně švýcarskou němčinou, němčinou, francouzštinou a angličtinou. Od dětství jej kromě tenisu velmi baví také fotbal, badminton i basketbal. V několika rozhovorech přiznal, že je i nadšeným fanouškem kriketu.

Po devítiletém vztahu se v roce 2009 oženil s bývalou profesionální tenistkou Mirkou Vavrincovou, která je sice Švýcarska, narodila se však v Československu. Jen pár měsíců po svatbě se jim narodily dvojčata, dcery Myla Rose a Charlene Riva. V roce 2013 oznámili příchod dalších potomků, opět dvojčat, avšak tentokrát chlapců Lea a Lennyho.

V roce 2003 založil Roger Federer společně se svou maminkou fond Roger Federer Fundation, který napomáhá znevýhodněným lidem a zaměřuje se na propagaci sportu. Mimo jiné se objevil také ve veřejných sdělení UNICEF, které měly zvýšit povědomí o nemoci AIDS. V roce 2013 byl dokonce časopisem Forbes zařazen na 8. místo v žebříčku sta nejvlivnějších světových celebrit. Na žebříčku nejvýdělečnějších sportovců za rok 2013 mu tentýž magazín přiřadil oprávněně 1. místo, které sdílel se svým kamarádem a golfistou Tigerem Woodsem.

Tenisový svět a Roger Federer

S počtem dvaceti získaných titulů na grandslamu se tak Roger Federer stal nejúspěšnějším mužským tenistou. Jako jediný pokořil Wimbledon dokonce osmkrát, Australian Open šestkrát, US Open pětkrát a French Open jedenkrát v roce 2009. Na okruhu ATP Tour se podařilo Rogerovi vyhrát sto dva turnajů ve dvouhře – ATP Tour jej tak pětkrát vyhlásila nejlepším tenistou. Se stejným počtem hrdě převzal i cenu nejlepšího sportovce Evropy a jako první vyhrál čtyřikrát sportovní cenu Laureus pro nejlepšího sportovce světa.

Již několik let spolupracuje Federer se značkou Nike a Wilson. Na našem e-shopu tak můžete zakoupit tenisové bagy a rakety právě z jeho kolekce za atraktivní ceny.

Zpět na přehled novinek