Rafael Nadal: Tvrdý bijec, jehož tenisové začátky nebyly jednoduché

Vydáno 31.08.2021

Rafael Nadal: Tvrdý bijec, jehož tenisové začátky nebyly jednoduché

Narodil se na Mallorce a je považován za nejlepšího antukáře historie tenisu. Víte, o koho jde? Rafael Nadal se narodil 3. června v roce 1986 a vyrůstal se svou mladší sestrou a rodiči v činžovním domě v Manacoru na Mallorce.

Rafael Nadal začal s tenisem již ve svých 4 letech a jeho prvním trenérem se stal strýc Toni Nadal, se kterým to neměl vůbec jednoduché. Strýcova tvrdá výchova se na Rafaelovi podepsala, na kurtu je to tvrdý bijec, který svému protivníku nic nedaruje. Do svých deseti let hrál Nadal forhend i bekhend obouruč, poté však forhend začal hrát pouze levou rukou. I přes to je však Rafael Nadal v běžném životě výhradně pravák. Ve svých 15 letech už hrál v juniorském Wimbledonu a podařilo se mu v útlém věku vyhrát Davis Cup.

V roce 2010 se sám Rafael označil za agnostika – jde o člověka, který zastává názor, že určitou věc nelze poznat, nebo nelze prokázat její existenci, nebo ji lze lehce zpochybnit. Jde především o skeptický postoj vůči náboženským otázkám. Když byl Rafael Nadal dítě, velmi rád sledoval japonské anime, především Dragon Ball.

Ačkoliv je jeho láskou tenis, rád si zahraje i fotbal, golf a poker – sám přiznává, že si svůj život bez sportu nedokáže představit. V roce 2005 poznal Maríu Franciscu Perellóovou, se kterou se v roce 2019 zasnoubil. Téhož roku proběhl i sňatek v mallorské pevnosti La Fortaleza, kterého se zúčastnil i bývalý španělský král Juan Carlos I.

V roce 2009 se jeho rodiče rozvedli, což Rafael Nadal velmi těžce nesl. V té době se také objevily Rafaelovi chronické bolesti kolenou, což přineslo největší krizi v kariéře tohoto mallorského tenisty.  O svém životě, a především těžkých chvílích, které jej potkaly nejenom v tenisovém světě, se rozepsal více ve své knize, kterou napsal společně s novinářem Johnem Carlinem. Kniha Rafa: Můj příběh byla vydána v roce 2011.

Tenisový svět a Rafael Nadal

Stejně jako v našem minulém článku o Novaku Djokovičovi, i u Rafaela Nadala by byl výčet tenisových úspěchů a titulů velmi dlouhý. Aktuálně je považován za čtvrtého nejlepšího hráče světa – Australian Open se mu podařilo vyhrát v roce 2009, na French Open získal zlato dokonce třináctkrát, na Wimbledonu dvakrát a na posledním grandslamu US Open čtyřikrát. Stal se tak prvním hráčem v historii, který získal 20 grandslamů.

Na našem e-shopu můžete zakoupit sportovní oblečení značky Nike z kolekce Rafa, která má ve znaku buvola, tenisový bag Babolat Pure Aero RH X12 RAFA, který používá i Rafael Nadal a na jehož designu se sám podílel. A pro ty nejmenší můžete pořídit tenisovou raketu Babolat Babolat PURE AERO RAFA Junior 26 2021 - jde o perfektní raketu pro vašeho malého šampiona, který chce vylepšit svou hru silou a spinem, stejně jako jeho idol Rafael Nadal.

Zpět na přehled novinek