Jak vybrat dětskou tenisovou raketu? Zaměřte se na výšku a herní techniku vašeho dítěte

Vydáno 04.11.2020

Jak vybrat dětskou tenisovou raketu? Zaměřte se na výšku a herní techniku vašeho dítěte

Výběr rakety je pro nás někdy opravdu tvrdý oříšek. Je nutné brát v potaz na jaké hráčské úrovni jsme, co od rakety očekáváme a samozřejmě se nám musí i vzhledově zamlouvat. Výběr té správné rakety je i pro nás dospěláky občas velkou neznámou a co potom, když máme vybírat raketu pro naše nejmenší?

Jestliže vaše dítko s tenisem začíná, jistě si lámete hlavu nad tím, jak se v dětských raketách vyznat a jak mu vybrat tu nejlepší raketu do jeho hráčských začátků. Výběr správně dětské rakety je totiž velmi důležitý, protože mu tím jeho tenisové začátky značně ulehčíte. Na co byste se tedy při rozhodování měli zaměřit? Nejdůležitějšími parametry, které potřebujete znát, je tělesná výška vašeho dítěte a jeho herní technika – zda s tenisem teprve začíná, anebo má již pár tréninků za sebou.

Jak správně změřit velikost dětské rakety?

1. Dítě stojí vzpřímeně a drží raketu na konci gripu jako při hře. Následně sklopí raketu dolů - konec hlavy rakety by se měl nacházet ve výši kotníku a neměl by se dotýkat země.

2. Výjimkou jsou velmi dobří juniorští tenisté - u nich se může raketa dotýkat země.

3. Někdy trenéři doporučují dětem rakety delší a rodiče si myslí, že tím ušetří, protože přece nebudou kupovat každou chvíli novou raketu. To je však špatně. Delší raketa dětem techniku nezlepší, naopak více zatíží ruky, mohou ji i špatně držet (uprostřed držátka) a pro odpal míčku bude dítě muset vynaložit více síly, jelikož je raketa těžší a delší.

Tenisové rakety pro nejmenší

Na našem e-shopu naleznete tenisové rakety pro nejmenší děti od 4 až do 8 let. Kromě správné délky je nejdůležitější, jak raketa vypadá. Vašemu dítku se musí líbit, to je základ.  Tyto tenisové rakety jsou vyráběny z kombinovaných levnějších materiálů – Titanium a hliník – zvolené materiály jsou lehčí, cenově dostupné, a zároveň i odolnější. Pro menší hráče jsou tak ideální.

1. Dětské rakety od 4 let - s označením délky 43 cm, vhodné pro dítě s výškou cca 80 cm.

2. Dětské rakety od 5 do 6 let - s označením délky 48 cm, vhodné pro dítě s výškou cca 100 cm.

3. Dětské rakety od 7 let - s označením délky 53,5 cm, vhodné pro dítě s výškou cca 110 cm.

4. Dětské rakety od 8 let - s označením délky 58 cm, vhodné pro dítě s výškou cca 120 cm.

TIP: Velmi oblíbené jsou cenově zvýhodněné sety - kombinace batůžku a rakety.

Tenisové rakety pro juniory

Juniorské tenisové rakety jsou určeny pro hráče od 9 do 10 let. Rakety mohou být vyrobeny z Hightech materiálů, obdobně jako to je u tenisových raket pro dospělé. Rozdíl mezi raketami pro dospělé a juniorskými raketami je v jejich délce a váze. Při koupi však počítejte s vyšší pořizovací cenou, než jak tomu bylo u raket pro nejmenší, ale máte „zmenšenou verzi“ dospělé rakety se všemi technologiemi.

1. Juniorské  rakety od 9 let – s označením délky 63,5cm- 25 in, vhodné pro dítě s výškou cca 130 cm.

2. Juniorské  rakety od 10 let – s označením délky 66 cm- 26 in, vhodné pro dítě s výškou cca 140 cm.

Jak správně vybrat velikost gripu neboli rukojeti?

Velikost rakety máte již vybranou a na řadu přichází také velmi důležitá část, a tou je výběr správné velikosti rukojeti. U tenisových raket pro nejmenší však příliš na výběr nemáte, u těchto raket je velikost gripu již dána výrobcem. Jediné, čím můžete velikost rukojeti změnit, je vrchní omotávka, díky které se dětem raketa lépe drží a v ruce jim neprokluzuje. Mějte však na paměti, že je nutné omotávku rukojeti pravidelně měnit a u těchto raket stačí vybrat ty nejtenčí. Výhodou je, že vrchní omotávky se vyrábí v různých barvách, od klasické bílé nebo černé až po neonové barvy.

Ani u juniorských raket není příliš možnost si rukojeť vybírat. U raket pro děti od 9 let se můžete setkat také pouze s jednou velikostí, vybírat můžete pouze u raket pro děti od 10 let, u kterých se velikost gripu pohybuje od 00 až po 2 (ve výjimečných případech). Avšak i u těchto raket můžete rukojeť obmotat vrchní omotávkou. To velmi doporučujeme, a i zde je důležité omotávku pravidelně měnit.

Pokud si nejste jisti, jakou velikost rukojeti zvolit, zpravidla vždy vybírejte menší. Grip díky omotávce můžete zvětšit kdykoliv, avšak zmenšit jeho velikost bohužel nejde.

Jak správně vybrat tenisový výplet?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že na výpletu až tolik nezáleží, právě nevhodná volba může ovlivnit hru, techniku a především zdraví. Zejména pro děti byste měli vybírat výplety, které jsou pružné a šetrné pro jejich dětskou ruku, kterou není dobré zatěžovat. Mezi jakými výplety tedy máte na výběr a podle čeho vybírat?

1. Přírodní výplety (struny) – tyto výplety bývají vyráběny z hovězích nebo ovčích střev. Jsou vhodné pro hráče, kteří řeší problémy s ramenem nebo rukou. Jsou tedy vhodné i pro děti, jelikož jsou velmi pružné a dobře tlumí nárazy.

2. Multivlákna-multifilamenty – jedná se spletené výplety, které jsou vyrobené z většího množství vláken s ochranným obalem. Multivlákna se používají jako alternativy přírodních výpletů. I tento typ výpletů je vhodný pro malé hráči či juniory.

3. Syntetické výplety - nylonové výplety, které jsou vhodné pro občasné hraní. Jejich výhodnou je nižší pořizovací cena, avšak na úkor kratší životnosti.

4. Monofilní výplety - monovlákna – monofilní výplety jsou tvrdé, pevné a v rámu se neposouvají. Jelikož se jedná o výplety, které více zatěžují ruku, jsou spíše vhodné pro zkušenější hráče.

5. Hybridní výplety – jde o kombinované výplety monofilu a multivlákna. U těchto výpletů se kombinuje pevnost s pružností. I tyto výplety jsou určeny pro zkušenější a závodní hráče.

Vlastnosti jednotlivých výpletů se přibližně po 2 měsících ztrácí. Jestliže je tedy vaše dítko vášnivým hráčem tenisu, je žádoucí výplety měnit minimálně jednou za měsíc.

Když si nebudete vědět s čímkoliv rady, neváhejte a obraťte se na nás, rádi vám s výběrem poradíme tel. 605 40 37 37 nebo na mailu: bozisport@bozisport.cz .

Zpět na přehled novinek