Dominic Thiem: Nadějný tenista, kterého přirovnávají k Rafaelu Nadalovi

Vydáno 26.10.2021

Dominic Thiem: Nadějný tenista, kterého přirovnávají k Rafaelu Nadalovi

Rakouský tenista Dominic Thiem se narodil 3. září 1993 ve Vídeňském Novém Městě do rodiny tenisových trenérů, otce Wolfganga Thiema a matky Karin Thiemové. Má také jednoho mladšího bratra Moritze, kterému se Dominic stal tenisovým vzorem.

Dominic Thiem měl předem dáno, čím se bude v životě živit. Za jeho tenisovou kariérou stojí především rodiče, kteří v něm probudili lásku k tomuto sportu. S tenisem začal již ve svých šesti letech a od devíti let až do roku 2019 jej koučoval Rakušan Günther Bresnik. Tento nadějný mladý tenista vyhrál na okruhu ATP Tour již sedmnáct singlových turnajů, přičemž první z nich byl Open de Nice Côte d’Azur v roce 2015 v Nice.

I přesto, že jde o velmi nadějného tenistu, první grandslamový titul získal až v roce 2020 na US Open po pětisetovém vítězství nad Němcem Alexandrem Zverevem. Do té doby třikrát skončil jako poražený finalista. Není se však čemu divit, když na druhé straně kurtu stály legendy jako Rafael Nadal nebo Novak Djokovič.

Dominic praktikuje agresivní celodvorcový tenis s tvrdým jednoručným bekhendem. Je známý tím, že jeho podání dosahuje rychlosti až 145 km/h – a právě díky této jedinečné schopnosti je v tenisovém světě uznávaným a respektovaným hráčem. Dokonce byl médii označen za možného nástupce Rafaela Nadala. Mezi jeho oblíbený úder patří forhend, co se týče tenisového povrchu, upřednostňuje antuku, stejně jako Rafael.

Když Dominic Thiem vyrůstal, obdivoval rakouské tenisty Stefana Koubka a Jürgena Melzere. Kromě tenisu se tento talentovaný Rakušan rád dívá na skoky na lyžích a je velkým fanouškem fotbalu, mezi jeho oblíbené kluby patří londýnská Chelsea. Jednou z jeho partnerek byla i tenisová kolegyně Kristina Mladenovic.

Tenisový svět a Dominic Thiem

Mezi profesionální hráče tenisu se Dominic zařadil v roce 2011. O pět let později získal na MercedesCupu sedmou singlovou trofej, když se mu podařilo v semifinále porazit Rogera Federera, kterého zdolal ve třech sadách a ve finále porazil Philippa Kohlschreibera. V roce 2017 na Rome Masters se stal jediným hráčem, který dokázal na antuce porazit Rafaela Nadala. To se mu pak podařilo také v roce 2018 ve čtvrtfinále Mutua Madrid Open – po Novaku Djokovičovi a Gastónu Gaudiovi se stal třetím hráčem, který dokázal narušit Nadalovu antukovou neporazitelnost.

V roce 2018 se účastnil prvního grandslamového finále, a to French Open. Avšak na grandslamový titul si musel ještě dva roky počkat. Rok 2019 byl pro Dominica také velmi úspěšný, v semifinále Barcelona Open Banco Sabadell vyřadil Rafaela Nadala, což znamenalo, že jej dokázal na antuce porazit již po čtvrté – to se do té doby podařilo pouze Novaku Djokovičovi. Rafael Nadal si však porážku nenechal líbit a vše mu vrátil ve finále na French Open 2019. Dominicovi tak grandslamový titul unikl opět jen o kousek. To se opakovalo ještě jednou, a to na wimbledonském Australian Open 2020, když se utkal s Novakem Djokovičem.

O pár měsíců později se mu to však konečně podařilo. Svým vítězstvím na US Open 2020 se stal druhým Rakušanem, který vyhrál mužskou grandslamovou dvouhru. Stal se také prvním singlovým šampionem, který získal grandslamový titul a narodil se v 90. letech 20. století.  

Je pro vás či vašeho malého tenistu Dominic Thiem také vzorem? Na našem e-shopu můžete zakoupit tenisové oblečení či vybavení od značek, které používá i tento rakouský hráč. A pokud s výběrem potřebujete pomoci, neváhejte a obraťte se na nás, rádi vám poradíme na telefonním čísle 605 40 37 37 nebo na e-mailu bozisport@bozisport.cz.

Zpět na přehled novinek