Co jíst před tréninkem? Na tuky raději zapomeňte

Vydáno 16.10.2020

Co jíst před tréninkem? Na tuky raději zapomeňte

Výživa je jedním z klíčových aspektů našeho zdraví a má také důležitou roli co se týče úspěšného tréninku. Ne nadarmo se totiž říká, že pohyb a jídlo jdou ruku v ruce - ať už totiž chceme, nebo ne, na výkon během tréninku má jídlo větší vliv, než by se mohlo zdát. Na jaké potraviny tedy vsadit, abyste při tréninku ze sebe dostali vše?

Bílkoviny jako nejdůležitější složka

Bílkoviny jsou nejdůležitější složkou, kterou by předtréninkové jídlo mělo obsahovat. Bílkoviny tělu dodávají sílu, výkon, podílí se na rychlejší regenerací svalů a na jejich budování. Bohatým zdrojem bílkovin je vysokoprocentní šunka, maso, mléčné výrobky a vejce. Pokud před tréninkem nestíháte, skvělou variantou je také syrovátkový protein či doplněk BCAA. Vyhledávejte tedy nízkotučný a lehce stravitelný zdroj bílkovin.

V omezené míře můžete i sacharidy

I přesto, že se spousta lidí snaží sacharidy ve své stravě omezit, i ty hrají velmi důležitou roli. Vždyť se jedná o primární zdroj energie ve svalech. Nedostatek sacharidů může způsobit, že se během tréninku velmi rychle unavíte a váš trénink nebude mít takovou intenzitu, jakou jste si přáli. Je však zapotřebí vybírat takové sacharidy, které se budou trávit postupně i během pohybové aktivity a jejich množství přizpůsobit celkovému dennímu přijmu. Komplexní sacharidy naleznete v batátech, rýži, cizrně, ovesných vločkách, borůvkách anebo třeba i v banánech.

Na tuky raději zapomeňte

Ačkoliv je příjem tuků neodmyslitelnou záležitostí, tuky se do těla vstřebávají mnohem déle než bílkoviny a sacharidy. To znamená, že je tělo během tréninku není schopno dostatečně využít. Ba naopak, když přijmete tuků více, může to negativně ovlivnit vstřebávání ostatních živin. U předtréninkového jídla se tedy raději vyhněte oříškům a semenům, plnotučným mléčným výrobkům, ale také například i avokádu.

I načasování hraje svou roli

V den tréninku byste si již předem měli naplánovat, kdy a jaké jídlo sníte. Jestliže tedy víte, v kolik hodin vás trénink čeká, dopřejte si poslední jídlo ideálně hodinu před samotným cvičením. Mělo by být však lehké, dobře stravitelné a složené z bílkovin a sacharidů – skvělou volbou je ovesná kaše s ovocem a odměrkou proteinu, anebo míchaná vajíčka s větším množstvím bílků. Vydatnější jídlo si můžete dát tři až čtyři hodiny před tréninkem. Tento pokrm by měl být složen z bílkovin, sacharidů a přiměřeného množství tuků.

Mějte však na paměti, že výše zmíněné rady a doporučení jsou pro rekreační sportovce. Jestliže byste se rádi sportu věnovali profesionálně, vyhledejte nutričního terapeuta, který vám s vaším jídelníčkem pomůže a poradí.

Zpět na přehled novinek