Začíná 109. ročník Australian Open: Nenechte si ujít první grandslamový turnaj tohoto roku

Vydáno 06.02.2021

Začíná 109. ročník Australian Open: Nenechte si ujít první grandslamový turnaj tohoto roku

Konečně je to tady! Již v pondělí 8. února vypukne Australian Open a hrát se bude až do neděle 21. února. Bude se tak jednat o první grandslamový turnaj tohoto roku, a ačkoliv bude probíhat za přísných podmínek, rozhodně se máme na co těšit.

Něco málo z historie

Úvodní ročník tohoto turnaje se konal v listopadu roku 1905. Nebyl to však grandslam, jak ho známe dnes, jednalo se pouze o amatérské mezinárodní mistrovství Australásie – odtud pochází i původní název turnaje Australasian Championships. O pár let později bylo klání přejmenováno na Australian Championships a teprve až v roce 1968, kdy byl turnaj poprvé otevřen i profesionálním tenistům, se konal pod současným názvem.

Ani město Melbourne nebylo vždy městem, ve kterém se Australian Open odehrával. První ročník se sice v hlavním městě konal, poté však vystřídal spoustu dalších měst a do Melbourne se nastálo vrátil až v roce 1972. Z původního areálu Kooyong Lawn Tennis Club, kde se zápasy odehrávaly na travnatém povrchu, se v roce 1988 turnaj přemístil do dnešního Melbourne Parku - zde jsou kurty se středně tvrdým akrylátovým povrchem.

Pár dalších zajímavostí:

  • Nejdelší utkání, které každému utkvělo v paměti, sehráli Novak Djoković s Rafaelem Nadalem v roce 2012. Novak svého soupeře nakonec udolal po téměř šestihodinovém utkání. Následně při předávání pohárů nebyli ani schopni stát a museli se posadit.
  • V roce 2020 padl rekord v návštěvnosti – do areálu během dvou týdnů zavítalo 812 174 diváků.
  • Australský grandslam jako jediný disponuje zatahovací střechou nad halami, kterou lze využít při deštích či vysokých teplotách.
  • Novak Djoković vyhrál Australian Open již osmkrát a Serena Wiliamsová již sedmkrát.
  • Oficiální míče do grandlamu dodává značka Dunlop, která v roce 2019 nahradila značku Wilson.
  • Turnaj se na internetu poprvé živě vysílal v roce 2011.

Čeští hráči v Austrálii

Poprvé v historii se kvalifikace na Australian Open odehrávala mimo samotné konání turnaje, i přesto jej tradičně hostí Melbourne Park v australském hlavní městě Melbourne. Jako jediný grandslamový turnaj se Australian Open bude odehrávat na třech kurtech – Rod Laver Arena, John Cain Arena a Margaret Court Arena. Můžeme se tak těšit na pořádnou podívanou a věřte, že o českou účast nouze nebude.

Kromě zahraničních světových špiček na 109. ročníku Australian Open uvidíte Karolínu Plíškovou, Petru Kvitovou, Markétu Vondroušovou, Karolínu Muchovou, Barboru Strýcovou, Marii Bouzkovou, Kateřinu Siniakovou, Barboru Krejčíkovou a Kristýnu Plíškovou. Mezi muži se nám představí Jiří Veselí a Tomáš Macháč.

Přísná proticovidová opatření

Protiepidemická opatření se bohužel nevyhýbají ani tenisu. Bez výjimky se tak hráči musí po příletu do Melbourne izolovat na 14 dní, během kterých budou pětkrát testováni na onemocnění covid-19. Každý den budou moci hotelový pokoj opustit pouze na pět hodin, a to z důvodu tréninku nebo rehabilitace. Během celého pobytu budou pod neustálou kontrolou, zda protiepidemická opatření skutečně dodržují.

Omezení však bude platit i pro samotné diváky Australian Open. Poprvé v historii tohoto turnaje se nebudou moci fanoušci po areálu pohybovat neomezeně a omezena bude pochopitelně také kapacita jednotlivých stadionů. Pořadatelé však doufají, že ani tato tvrdá opatření diváky a fanoušky neodradí od toho, aby si nechali tento jedinečný turnaj ujít.

A pokud jste stejně jako my jeho velkými obdivovateli, na našem e-shopu můžete aktuálně zakoupit tenisové míče Dunlop ve speciální edici Australian Open, oblečení a tenisové rakety Rafaela Nadala, příslušenství a tenisové dětské sety Novaka Djokoviće a kolekci oblečení, tenisových raket a obuvi Rogera Federera – to vše vám atmosféru tohoto grandslamu přenese přímo na váš kurt.

Zpět na přehled novinek