Novak Djokovič: Tenisová legenda, která letos získala svůj 20. grandslamový titul

Vydáno 16.07.2021

Novak Djokovič: Tenisová legenda, která letos získala svůj 20. grandslamový titul

Novaka Djokoviče nemusíme představovat ani těm, kteří jsou tenisovým světem nepolíbení. Tento srbský rodák se do paměti všech zapsal díky svému nadání a vítězství na mnohých grandslamových turnajích. Aktuálně vyhrál svůj již 20. grandslamový titul a zazářil nejenom na Wimbledonu, ale také na Australian Open a francouzském Roland Garros. Ovládl tak prozatím tři grandslamy z velké čtyřky.

Novak se narodil 22. května 1987 v Bělehradu a je nejstarší ze tří synů Srdjana a Dijany Djokovičových, profesionálních lyžařů pocházející z Černé Hory a Chorvatska. S tenisem začal již ve svých čtyřech letech. O dva roky později jej objevila srbská tenisová legenda Jelena Genčićová, která s Novakem spolupracovala dalších šest let. Díky ní byl také přijat do akademie Niki Piliće v Německu. Od čtrnácti let soutěžil na mezinárodních turnajích, kde od počátku vynikal.

Momentálně žije v monackém Monte Carlu se svou ženou, se kterou udržuje partnerský vztah od roku 2005. Teprve až v roce 2014 se oficiálně vzali – jelikož se Novak hlásí k Srbské pravoslavné církvi, proběhly sňatky dva, nejprve civilní a o dva dny později církevní. Tentýž rok se Novakovi a jeho ženě narodil syn Stefan.

Stejně jako Roger Federer je i Novak milovníkem cizích jazyků. Vyjma rodné srbštiny umí plynule anglicky, německy, a dokonce i italsky. Na tenisovém kurtu je kromě svého temperamentního chování a bezchybné hry známý také svým neotřelým humorem – často imituje herní styly svých spoluhráčů, čímž rozveseluje nejenom publikum, ale také své tenisové kolegy.

V roce 2015 se Novak Djokovič stal pecetariánem, což znamená, že konzumuje pouze ryby, a to jen ve výjimečných případech. Běžně se stravuje striktně vegansky, proto také v roce 2016 otevřel v Monte Carlu vlastní veganskou restauraci. Rád poukazuje na výhody veganské stravy u sportovců a v rozhovoru pro Forbes dokonce uvedl, že z velké části za jeho profesními úspěchy stojí právě tento druh stravy.

Tenisový svět a Novak Djokovič

Výčet tenisových titulů by byl v případě Novaka velmi dlouhý. Když se však poohlédneme jen pár týdnů zpět, můžeme s jistotou napsat, že je Novak Djokovič nezastavitelný, což dokonale ukázal na všech třech letošních grandslamech, které vyhrál. V Anglii si tak vybojoval svůj 20. grandslamový titul, čímž vyrovnal rekord Rogera Federera a Rafaela Nadala. A co myslíte vy, podaří se mu ukořistit první místo i na posledním grandslamu US Open, který začíná již na konci srpna?

Na našem e-shopu pro vás máme připravené tenisové rakety, sportovní oblečení a mnoho dalšího, které na tenisovém kurtu používá sám Novak nebo se na realizaci se známou značkou přímo podílel.

Zpět na přehled novinek