Konec srpna přinese poslední grandslamový turnaj. Jak dopadne newyorský US Open?

Vydáno 19.08.2021

Konec srpna přinese poslední grandslamový turnaj. Jak dopadne newyorský US Open?

Za pár dnů vypukne poslední grandslamový turnaj z velké čtyřky, tedy US Open. Turnaj bývá každoročně hraný na přelomu srpna a září a ani tento rok tomu nebude jinak – do New Yorku se již 30. srpna sjedou ty největší hvězdy z tenisového světa a velké finále spadá na 12. září 2021.

Něco málo z historie US Open

Stejně jako u předešlých článků týkající se grandslamových turnajů, se i dnes podíváme na historii tohoto čtvrtého grandslamu. US Open, oficiálním názvem United States Open Tennis Championships, avšak známý také jako Flushing Meadows a Forest Hills, se poprvé uskutečnil v roce 1881 na travnatých kurtech Casina v rhodeislandském Newportu. I US Open byl nejprve zpřístupněn pouze mužům. Ženská část se mohla přidat teprve až o osm let později v roce 1889.

V roce 1884 došlo k důležité změně – upustilo se od standardního herního systému tzv. pavouka a byl uplatněn systém vyzývacího finále. Vítěz tak automaticky postoupil do finále následujícího ročníku, kde se následně střetl s vítězem vyřazovací části. Tento systém trval až do roku 1911, od té doby obhájce titulu nastupuje do úvodního kola soutěže jako všichni ostatní hráči.

V roce 1915 se turnaj přesunul z Newportu do newyorského Queensu, o což se skupina tenistů snažila již delší dobu. Turnaj se přesunul kvůli tomu, že v New Yorku působila většina tenisových klubů a žila zde velká část hráčů i fanoušků. I přesto se však tři ročníky turnaje odehrály ve Filadelfii a do New Yorku se natrvalo přesunul v roce 1924.

Původně se US Open hrál na travnatém povrchu, a to až do konce roku 1974. Poté se tři ročníky odehrály na antuce a od roku 1978 se již hraje na dnes tradičním betonu.

Po French Open a Wimbledonu se v roce 1968 stal US Open historicky třetím otevřeným turnajem z velké čtyřky, proto do svého názvu přidal slůvko „Open“.  V tomto roce také došlo k ustálení dějiště do newyorského Forest Hills. Po otevření turnaje profesionálním hráčům se zlepšila i herní kvalita, proto v roce 1978 došlo k dalšímu přesunu do blízko ležícího Národního tenisového centra Billie Jean Kingové v newyorském Queensu.

V roce 2004 začal US Open kralovat Švýcar Roger Federer, který získal pět po sobě jdoucích titulů. V otevřené éře tento počet získali i Pete Sampras a Jimmy Connors, nejvyšší počet titulů však získali Bill Tilden a Richard D. Sears. V roce 2010 získal titul španělský hráč Rafael Nadal po výhře s Novakem Djokovičem. O rok později však proti sobě stanuli podruhé a zápas nakonec skončil ve prospěch Novaka. V roce 2013 se však situace opakovala a titul získal znovu Nadal. V roce 2012, 2013 a 2014 slavila na US Open vítězství favorizovaná Serena Williams, která tak dosáhla na celkový 18. grandslamový titul.

Vítězem mužské dvouhry se v roce 2020 stal Dominic Thiem, který si tak vybojoval premiérový kariérní grandslam. Ženské dvouhře vévodila Japonka Naomi Ósakaová, která tak na tomto turnaji získala svou druhou trofej.

Zajímavosti o US Open

  • US Open se v roce 1973 stal prvním tenisovým turnajem s vyrovnanými finančními odměnami mužů a žen.
  • V roce 1977 byl pistolí postřelen náhodný divák, který naštěstí zásah přežil. Výstřel vyšel z jednoho z okolních bytů.
  • V roce 1983 v průběhu finále turnaje chlapců nešťastnou náhodou zemřel čárový rozhodčí. Šlo o Richarda Wertheima, kterého Stefan Edberg zasákl míčem do třísel tak silně, že se rozhodčí skácel k zemi, kde se uhodil do hlavy.
  • US Open jako první z grandslamů uplatnil tiebreak i v rozhodujících sadách zápasů.
  • Hlavním kurtem je největší tenisový stadion světa Arthur Ashe Stadium s kapacitou 22 547 sedících diváků. Od sezóny 2016 je opatřen zatahovací střechou.
  • V roce 2006 se stal US Open prvním grandslamem, kde bylo možné využít systém „jestřábího oka“ pro kontrolu dopadu míčů.
  • V roce 2019 zaznamenal turnaj rekordní návštěvnost, areál tak navštívilo 737 872 diváků.
  • US Open v roce 2020 byl prvním grandslamem od vyhlášení pandemie koronaviru. Zároveň však kvůli covidu19 a kvůli zranění na turnaji chyběli obhájci singlových soutěží – Rafael Nadal a Bianca Andreescuová.

US Open na tenislife.cz

Aby si fanoušci i tohoto grandslamového turnaje přišli na našem e-shopu na své, můžete po vzoru loňského vítěze Dominica Thiema obnovit svou tenisovou výbavu. Na našem e-shopu můžete také zakoupit sadu tenisových míčů Wilson US Open, které patří mezi nejprodávanější míče na trhu a hrají se s nimi oficiální české tenisové turnaje.

Zpět na přehled novinek