Již 30. května vypukne očekávaný French Open. Jak dopadne nejtěžší tenisový turnaj světa?

Vydáno 14.05.2021

Již 30. května vypukne očekávaný French Open. Jak dopadne nejtěžší tenisový turnaj světa?

Jen za pár dnů tu máme druhý tenisový turnaj z velké čtyřky, a to French Open neboli Roland Garros. Každoročně se odehrává na přelomu května a června a tento rok, i přes koronavirovou pandemii, tomu naštěstí nebude jinak. Ačkoliv se program o týden posunul, vrchol antukové sezóny začíná 30. května a vyvrcholení se uskuteční 13. června. O parádní podívanou tak nebude nouze!

Kousek historie French Open

Když nakoukneme do historie tohoto grandslamu, zjistíme, že se úvodní ročník konal již v roce 1891, a to pod názvem Championnat de France. Prvního ročníku se mohli zúčastnit pouze hráči registrovaní ve francouzských oddílech a teprve až v roce 1925 byl Championnat de France poprvé zpřístupněn i zahraničním amatérským tenistům. Když v roce 1927 francouzští „čtyři mušketýři“ (René Lacosta, Jeana Borotry, Henri Cocheta a Jacquese Brugnona) vyhráli Davis Cup, který se konal ve Filadelfii, Francouzi se pustili do výstavby sportovního areálu, kde by mohl grandslam každoročně probíhat – do té doby se odehrával ve čtyřech různých lokalitách. A tak byl v roce 1928 otevřen Tenisový areál Rolanda Garrose, kde tento turnaj můžeme sledovat rok co rok. V roce 1968 byl poté turnaj historicky jako první ze čtyř grandslamů otevřen profesionálním hráčům, odtud vznikl název French Open.

Zajímavosti o turnaji French Open

  • Turnaj získal pojmenování po francouzském válečném letci Rolandu Garrosovi, který jako první přeletěl Středozemní moře.
  • French Open se od roku 1947 hraje na přelomu května a června. Pouze minulý rok, kvůli koronaviru, byl posunut o čtyři měsíce na přelom září a října.
  • French Open je považován za nejnáročnější tenisový turnaj světa – může za to pomalý antukový povrch, sedm kol a absence tiebreaku v rozhodující sadě utkání.
  • Nejmladšímu vítězi French Open, Američanovi Michaelu Changovi, bylo pouhých 17 let. Naopak nejstaršímu vítězi, Andreasovi Gimenovi, bylo téměř 35 let.
  • Nejdelší západ sehráli Sturgress s McGregorem v roce 1955 – jejich zápas trval neskutečných 76 gamů.
  • Na počest francouzských „čtyř mušketýrů“ je vítěz mužské dvouhry oceněn Pohárem mušketýrů. Vítězka dvouhry získá Pohár Suzanne Lenglenové.
  • Na turnaji Roland Garros můžete vidět až 250 sběračů míčků. Jde o mladé hráče tenisu, kteří jsou před vypuknutím turnaje pečlivě vybírání a následně podstupují několikatýdenní přípravu. Jen v roce 2010 se o tuto pozici ucházelo okolo 2 500 adeptů.
  • V roce 2021 proběhne turnaj s týdenním zpožděním a skončí jen dva týdny před Wimbledonem.

Speciální limitovaná edice Babolat Pure Aero RAFA pro opravdové fanoušky

Pro skalní fanoušky Rafaela Nadala jsme si na našem e-shopu i v prodejně připravili speciální limitovanou edici od značky Babolat, na jejímž designu se podílel samotný Rafa. V nabídce tak najdete unikátní tenisovou raketu Babolat Pure Aero RAFA, která svým designem připomíná jeho 13 fenomenálních vítězství na Roland Garros. Raketa je určena pro hráče, kteří od rakety očekávají maximální spin, kontrolu a cit.

Raketu můžete zakoupit samozřejmě také v juniorské verzi, která pomůže vašemu malému tenistovi či tenistce ovládnout hru díky vylepšenému spinu a síle. A abyste se o svou raketu nemuseli bát, doporučujeme přikoupit tenisový bag Babolat Pure Aero RH X12 RAFA ve stejném barevném provedení jako je raketa. Tenisový bag je vyroben z lehkého materiálu a je snadno omyvatelný. Obsahuje tři samostatné komory, přičemž dvě z nich se pyšní thermo ochranou proti nepříznivým vlivům počasí.

Zpět na přehled novinek