4 pravidla, jak se starat o tenisovou raketu

Vydáno 23.12.2020

4 pravidla, jak se starat o tenisovou raketu

Když zakoupíte tenisovou raketu, vyvstává otázka, jak se o ni správně starat. Překvapivě mnoho hráčů nedodržuje či nevěnuje přílišnou pozornost péči o jejich tenisovou raketu. Avšak nesprávné zacházení může raketu znehodnotit a poškodit. Na co byste se tedy měli u vaší tenisové rakety zaměřit a jak o ni pečovat?

Raketu nevystavujte extrémním teplotám

Tenisovým raketám neprospívá mráz ani horko. Chladné počasí může zapříčinit přemrznutí rámu, který může následně prasknout. Naopak vysoké teploty nepříznivě působí nejenom na materiál, ze kterého je raketa vyrobena (může se deformovat), ale také na výplet, který se může při vysokých teplotách povolit.

Abyste svou tenisovou raketu ochránili před horkým sluníčkem či chladem, skvělým pomocníkem vám bude tenisový bag, který by měl obsahovat přihrádku s thermo ochranou.

Raketou neházejte 

Ačkoliv může být tenis velmi emotivní hrou, neměli byste si svůj vztek vybíjet na raketě. Nikdy tedy s raketou neházejte, nebouchejte o zem a ani na ni nešlapejte a nesedejte. Jakékoliv nepřiměřené zacházení může raketu nenávratně poškodit.

Výplety měňte pravidelně

Aby si tenisový výplet udržel svou pružnost a ostatní vlastnosti, které zaručují skvělý pocit ze hry, správně byste jej měli měnit jednou za dva měsíce, pokud tenis hrajete dvakrát až třikrát týdně. Jestliže patříte k vášnivějším hráčům tenisu, kteří na kurt dochází každý den, výplet byste měli měnit častěji. Mějte na paměti, že nevyměnění výpletu může mít nepříznivý vliv na vaši hru - nebudete mít kontrolu, cit nebo zrychlení. Navíc se může začít i posunovat, což sníží herní komfort a může zatížit vaši ruku.

Širokou škálu tenisových výpletů naleznete také na našem e-shopu, kde vám s jejich výběrem rádi pomůžeme.

Náš TIP: V létě vyplétejte o 1-2 kg více - výplet rychleji povolí, v zimě 1-2 kg méně - v hale je chladno, méně to letí.

Nezapomínejte na omotávku

Pokud pravidelně u tenisové rakety měníte výplet, neměli byste také zapomínat na omotávku. Základní omotávku, která se časem promačká, propotí, zašpiní a ztratí své vlastnosti, měňte alespoň dvakrát za rok.

Vrchní omotávku byste však měli měnit mnohem častěji – čím je lepší omotávka, tím se raketa i lépe drží, neprokluzuje vám a nemusíte ji křečovitě držet, čímž šetříte svou ruku. Zpravidla se říká, že byste vrchní omotávku měli vyměnit, jakmile vám začne raketa klouzat v ruce, což může zapříčinit poškození rakety či zranění jiného hráče.

Zpět na přehled novinek