Začíná třetí grandslamový turnaj tohoto roku. Po roční pauze je tu Wimbledon

Vydáno 27.06.2021

Začíná třetí grandslamový turnaj tohoto roku. Po roční pauze je tu Wimbledon

Fanoušci tenisu momentálně prožívají šťastné období plné tenisových turnajů, na které čekali celý rok. A že není o pořádnou podívanou nouze. Jen co skončil jeden z nejnáročnějších turnajů Roland Garros, začíná v pořadí třetí grandslamový turnaj z velké čtyřky, a to Wimbledon. Ten vypukne již v pondělí 28. června a jeho vyvrcholení tento rok spadá na 11. července.

Něco málo z historie třetího turnaje z velké čtyřky

Stejně jako v předešlých článcích o grandslamech se i dnes podíváme na historii tohoto nejstaršího a nejslavnějšího tenisového turnaje na světě. Jak jsme psali výše, jedná se o třetí ze čtyř grandslamů, každoročně hraný na přelomu června a července. A naštěstí tento rok, i přes různá koronavirová opatření, tomu nebude jinak.

Počátky tohoto turnaje se začaly psát již v roce 1874, kdy major W. C. Wingfield požádal o patentování nové sportovní hry – tenisu. O dva roky později se tato hra stala součástí kroketového klubu. První ročník Wimbledonu se odehrál v roce 1877, kdy byl pořádán londýnským All England Croquet and Lawn Tennis Clubem, vstupné činilo pouze jeden šilink a došly se na něj podívat přibližně dvě stovky diváků. Turnaj byl v té době zpřístupněn pouze mužům, kteří bojovali o trofej ve dvouhře. Teprve až v roce 1884 se jej mohly zúčastnit i ženy a ve stejném roce se poprvé odehrála i čtyřhra.

Další zajímavostí, kterou na dnešním Wimbledonu jen těžko uvidíte, byl systém tzv. vyzývacího finále – vítěz předchozího ročníku dvouhry v kategorií mužů hrál v dalším ročníku automaticky finále s vítězem základního turnaje. To se změnilo v roce 1921, kdy byla žádost o zrušení tohoto systému vyslyšena a obhájci titulu od sezóny 1922 začínali jako všichni ostatní.

Během první světové války turnaj neprobíhal, ovšem po této nedobrovolné přestávce začala Wimbledonu slavná éra. V tu dobu se v Londýně začaly objevovat tenisové legendy, které přitahovaly pozornost sportovního světa. Další přestávku Wimbledonu přinesla druhá světa válka a bohužel také pád bomby přímo na centrkurt. Brány Wimbledonu se hráčům a divákům otevřely až po přestavbě v roce 1946.

Když se v roce 1968 French Open zpřístupnil i amatérským hráčům, v jeho šlépějích pokračoval i Wimbledon, který se tak stal historicky druhým otevřeným turnajem z velké čtyřky. V 70. letech oslavil Wimbledon 100. výročí – v té době na kurtech zářily velké hvězdy jako Björn Borg, který následně předal štafetu Johnu McEnroei a Jimmymu Connorsovi. Avšak ani kategorie žen neotálela a největší postavou tohoto turnaje byla bezesporu Martina Navrátilová, která získala devět titulů ve dvouhře.

Na počátku nového tisíciletí ovládl Wimbledon Roger Federer, který v roce 2017 získal již osmé vítězství. Ženám od roku 2000 bezkonkurečně dominují sestry Wiliamsovy, které získaly neuvěřitelných devět titulů.  

Zajímavosti o Wimbledonu

  • Od roku 1995 má tráva na Wimbledonu přesně danou výšku – stříhá se na 8 milimetrů a od roku 2001 je pro svou odolnost používán pouze jílek vytrvalý.
  • Největší ze 40 kurtů se nazývá centrální dvorec, který má zatahovací střechu kvůli častým dešťům, které jsou v Londýně obvyklé.
  • Od roku 2006 hráči mohou využívat systém „jestřábího oka“, který napomáhá při kontrole dopadu míčů.
  • V areálu Wimbledonu nenajdete žádné reklamní plochy.
  • Hráči musí hrát v předepsaném bílém oblečení – pravidlo zcela bílého stejnokroje platí od roku 1995.
  • Na Wimbledonu se tradičně podávají jahody se šlehačkou a šampaňské.
  • Turnaj se poprvé neuskutečnil kvůli první světové válce, poté kvůli druhé světové válce a v roce 2020 kvůli pandemii koronaviru.
  • Vysílací práva na britských ostrovech drží až do roku 2024 veřejnoprávní stanice BBC.
  • Nejvyšší návštěvnost byla dosažena v roce 2016 – turnaj navštívilo téměř 500 tisíc diváků.
  • Slavnosti večeře vítězů je završena tancem šampionů z mužské a ženské dvouhry.
  • Historicky nejmladšími vítězi ve dvouhře byl Boris Becker, který titul získal v pouhých 17 letech a Lottie Dodová, která Wimbledon vyhrála ve svých 15 letech.

Wimbledon na tenislife.cz

A jelikož i my jsme velcí fanoušci každého grandslamového turnaje, nesmí na našem e-shopu chybět tenisové míčky Slazenger. Ty se používají na věhlasném trávníku klubu All England Lawn Tennis and Croquet Club, na jehož travnatých dvorcích Wimbledon každoročně probíhá. Pro fanoušky Rogera Federera, Novaka Djokovice či Rafaela Nadala zde čeká oblečení i sportovní doplňky z jejich kolekcí v kolaboraci se známými značkami. Limitovaná taška a batoh BABOLAT nebo Yonex bag

Zpět na přehled novinek