Petra Kvitová: Nejznámější česká tenistka, která pokořila Wimbledon rovnou dvakrát

Vydáno 30.09.2021

Petra Kvitová: Nejznámější česká tenistka, která pokořila Wimbledon rovnou dvakrát

Narodila se 8. března v roce 1990 ve městě Bílovec, měří 183 centimetrů a v roce 2011 poprvé vyhrála Wimbledon. Řeč je o Petře Kvitové, české tenistce pocházející z Fulneku nedalo Bílovce, kde vyrůstala se svými rodiči a dvěma bratry. Jak vypadaly tenisové začátky jedné z našich nejznámějších tenistek a kdy nastal průlom v její kariéře?

Petra Kvitová k tenisu inklinovala již od malička. Aby také ne, její otec působí jako tenisový trenér 3. třídy a v Petřiných čtyřech letech začal trénovat i ji. Od 16 let hrála za tenisový klub TJ Fulnek, poté se jejím tenisovým domovem stal TK Agrofert Prostějov, ve kterém je jeho doživotní čestnou členkou.

Rok 2006 byl pro Petřinu tenisovou kariéru zlomový – na Pardubické juniorce zvítězila jak ve dvouhře, tak také ve čtyřhře. Na ženském okruhu ITF odehrála svůj první zápas a vstoupila do světa profesionálního tenisu. Ovšem ten pravý úspěch se dostavil až o pět let později, kdy vyhrávala jeden turnaj za druhým.

V roce 2011 se poprvé účastnila wimbledonského finále, ve kterém se jí podařilo zdolat Rusku Marii Šarapovovou – tím se stala první tenistkou narozenou v 90. letech, která vyhrála turnaj z velké čtyřky. V tomto roce také zvítězila na Turnaji mistryň, na turnaji v australském Brisbane, v Madridu, Paříži a na konci sezóny byla Ženskou tenisovou asociací vyhlášena hráčkou roku a Mezinárodní tenisovou federací mistryní světa.

Petře se také podařilo vyhrát anketu Sportovec roku a několik Zlatých kanárů. Jejími bývalými partnery byl český tenista Adam Pavlásek, Radek Štěpánek, hokejista Radek Meidl, se kterým byla dokonce zasnoubená. Momentálně tvoří pár se svým trenérem Jiřím Vaňkem.

V roce 2016, jen čtyři dny před Vánoci, byla Petra v ranním hodinách ve svém bytě v Prostějově napadena pachatelem, který jí poranil levou ruku. Bohužel šlo o ruku, ve které drží raketu. Ještě tentýž den podstoupila operaci, při které došlo k sešitý dvou nervů a šlach. O dva roky později policie konečně dopadla útočníka, který byl již dříve obviněný z útoků na důchodce a byl také zainteresovaný v kauze únosu blanenského advokáta.

Tenisový svět a Petra Kvitová

K Petřiným největším úspěchům patří vítězství na Wimbledonu v roce 2011 a 2014. Na Fed Cupu s českým týmem uspěla dokonce šestkrát a po boku Tomáše Berdycha zvítězila v roce 2012 také na Hopman Cupu. Na svém kontě má neuvěřitelných 27 singlových titulů a dlouhodobě se drží v první desítce světového žebříčku WTA.

Samozřejmě i u nás na e-shopu lze zakoupit tenisové vybavení, které používá sama Petra Kvitová – pořídit si tak můžete třeba tenisové rakety Wilson Pro Staff, tenisový bag Wilson Super TOUR anebo omotávky Wilson.

Zpět na přehled novinek