Historie tenisové rakety: Přes zvířecí střívka až po grafit

Vydáno 20.11.2020

Historie tenisové rakety: Přes zvířecí střívka až po grafit

Tvar, materiál, výplet i vlastnosti tenisové rakety se v průběhu let výrazně změnily. Značky jako Wilson, Babolat, Lacoste, Dunlop, Head a mnoho dalších svými inovacemi tento nádherný sport měnily a napomohly mu, aby se stal natolik populární, jako je tomu dnes.

Začátky: Ruce a zvířecí střívka

Jak už to u sportu bývá, původní forma tenisu neměla s dnešní hrou téměř nic společného. Původní tenisové zápasy se ve středověku hrály bez tenisové rakety. Dřívější tenis se tak dal spíše připodobnit squashi, jelikož hráči museli míček odrážet holýma rukama. Tento styl hry však způsoboval četná zranění, a tak si hráči začali ruce omotávat kůží nebo látkou. Teprve ve 14. století v Itálii se objevila tenisová raketa, která se začala přibližovat těm dnešním. Měla dřevěný rám a výplety ze zvířecích střívek.

Dřevo v hlavní roli: Vylepšená raketa

První „moderní“ dřevěná raketa byla vyrobena v roce 1874 v Londýně a nastolila nová pravidla hry. Raketu navrhl Walter Wingfield, který se také zasloužil o to, že se tenis začal hrát na trávníku. Do té doby se hrál tenis převážně uvnitř. Wingfield navrhl raketu se širší a nahoře zploštělou hlavou, která byla vyrobena z masivního dřeva. V této době tenisové rakety vyráběly převážně značky Wilson (raketa Wilson Jack Kramer) a Dunlop (raketa Dunlop Maxply Fort).

Hra s kovem: Rychlejší, silnější a lepší raketa

První kovovou tenisovou raketu vytvořil a patentoval Rene Lacoste v roce 1957. Výrobce Wilson si brzy uvědomil, že kovový materiál bude tenisovou budoucností a je nutné začít jednat. V roce 1969 tak spatřila světlo světa raketa T2000. Mohla se pyšnit větší hrací plochou a díky novému materiálu byla raketa rychlejší, silnější a přesnější – což umožnilo vznik novým hracím stylům.

Grafitová raketa: Nová síla

Poté, co nový design způsobil revoluci ve sportu, všichni výrobci tenisových raket začali pracovat na tom, aby byly jejich rakety lehčí a rychlejší. A tak vznikla raketa s hliníkovým rámem, kterou si oblíbily především začátečníci. Avšak zkušenější a profesionální hráči tenisu si stěžovali, že se při prudkém a silném nárazu začíná rám rakety deformovat. Řešením tohoto problému bylo spojení uhlíkových vláken s plastem, kterému se říkalo grafit. Grafitové rakety vyvinuté od roku 1980, například Dunlop Max 200G, byly pevnější než starší kovové rakety a jejich další vývoj dominuje tenisu dodnes.

Dnešní raketa: Cesta k dokonalosti

Hoci je väčšina dnešných profesionálnych rakiet stále vyrábaná z grafitu, v posledných niekoľkých desaťročiach bolo urobené niekoľko posunov o ďalšie zlepšenie. Znížila sa tak hmotnosť rakety a zabezpečila sa jej lepšiu pevnosť. Grafitová báza tak býva zmiešaná s keramickými materiálmi, sklenenú vatou, kevlarom či titánom. Výrobcovia tenisových rakiet sa v týchto prípadoch inšpirujú výrobcovia lyží.

Značnú zmenou prešiel aj rám tenisové rakety. Aby rám rakety dokázal vydržať rastúci tlak, musí byť pevnejšie a robustnejšie, ale s nižšou hmotnosťou. Dnešné rakety dokážu odpáliť loptičku rýchlosťou blížiacou sa k 240 km / h, čo pred dvadsiatimi rokmi bolo pre hráčov tenisu niečo úplne nemysliteľné.

Prevratnou novinkou sa stala tenisová raketa Head Titanium, ktorej zložená konštrukcia z ultrapevného titania a ultraľahkého grafitového vlákna zaisťuje rakete maximálne zníženie váhy, presnosť a silu. Ide tak o revolučný tenisovú raketu, z ktorej začali vychádzať takmer všetci tenisový výrobcovia rakiet.

Správna voľba pre vás

Od začiatku tenisu sa toho veľa zmenilo. Aby bol na takej úrovni, ako je tomu dnes, musel prejsť veľkým vývojom, ktorý sa však vyplatil. Na trhu nájdete nepreberné množstvo tenisových rakiet, a ak chcete vedieť, ktorá práve vám najlepšie vyhovuje, na tenislife.cz sme tu pre vás. V prípade akýchkoľvek otázok sa na nás neváhajte obrátiť. Zastihnúť nás môžete na telefónnom číslom 605 40 37 37 alebo na e-mailovej adrese bozisport@bozisport.cz.

Zpět na přehled novinek